четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Пластмасата, миньоните и Мики Маус нямат място в живота на децата

На децата трябва да показваме само онези неща, които са истински в живота. Нещата, които наистина могат да срещнат, да видят, да се докоснат до тях. И това важи безусловно за всяко нещо, което решим да им представим - траекторията на самолетите, поникването на растението от малко семенце, срещането на лъва в Африка и никъде другаде, пингвините на Южния полюс и белите мечки на Северния и защо те никога не могат да се срещнат.
На глупавите фантасмагории се дължат най-големите увреждания и грешки в съзнанието на децата. В анимациите с измислени герои и факти, в нереалните и несъществуващи лъжи, които им поднасяме от екрана или с думите си. И когато се забавляват с глупостите на екрана, не се умилявайте от звънкия им смях, а бдете.
Мислете. Коригирайте, намесвайте се разумно, смислено и качествено. Това означава да забравим Мики Маус, покемоните, миньноните и нам-си-кви там нереални глупотевини. Защото тях детето няма да срещне никога в реалния живот. И ние сме му предложили една лъжа. Отговорността е наша. За всяка грешка на децата, отговорността е в нас, защото първо ние сме им я показали, а те са я повторили, изимитирали, прекопирали от нас.
Да не се чудим после сами къде сгрешихме и какво сбъркахме и как да поправим грешката си.
До децата трябва да се докосва само истината и от всички нас зависи какво им поднасяме и как те ще го пресътворят. И ако все пак сме избрали да им проднесем лъжа, нека не се чудим защо това ни се връща в изкривена форма и деформиран уродлив вид. Защото в живота те могат да видят мишка, но никога няма да срещнат мишка, която да изглежда като Мики Маус. И когато им пробутваме подобен образ това означава, че от малки ги приучваме да свикват с лъжата. Защото Мики Маус е лъжа.
Истината не се състои в това да казваш ВСИЧКО, което мислиш. Истината се състои в това да МИСЛИШ всичко, което изричаш. И това с пълна сила важи и за нещата, които се докосват до децата. Не е нужно да ги сблъскваме с истина, за която те не са готови, но нека всичко, което им поднасяме, бъде истинско. Просто е, нали?
Бъдете будни и мъдри, скъпи родители. От вас зависи толкова много - не само физическото оцеляване, но и духовното и душевно изграждане на най-скъпото, което имате - децата ви.
Люлия

1 коментар: