сряда, 4 ноември 2015 г.

Не растеж, а достатъчност - толкова е просто

За да се променят нещата, които не ни харесват в обществото, трябва един да се изправи и да прекъсне веригата. Да каже "Стига!" и да започне да прави нещата по различен начин. Да не се поддава на увещания - ама какво ще постигнеш, точно ти ли се намери, капка в морето е това и прочие и прочие изтъркани бездушни общи лафове, които не водят до нищо и до никъде.

Истински убедените, че трябва нещо да се промени, напускат зоната си на комфорт, спират да вървят по течение и по инерция и дори да не се обърнат СРЕЩУ течението, излизат от неговото русло и започват да правят нещата по друг начин.



Това, което най-много ни липсва днес, е именно правилното действие, не просто действие, а действие, насочено в правилната посока, което води до еволюционен скок и промяна от бездуховното към човечността, от машината към човека.

От икономиката на растеж към икономика на дотатъчност, на задоволяване на потребностите и нищо излишно и в повече. От предмети за еднократна употреба към такива за многократна употреба. От купуване и стимулиране на свръхпроизводството към поправяне на наличното и изработване на необходимото за живеене.

От несигурност - ден да мине, друг да дойде и живот ден за ден - към устойчивост - защото има вчера, днес и утре.

Затова искам да кажа на всички онези хора и приятели, които се чувстват като бели врани - не сте сами - нека да се намерим, да се съберем и да започнем случването на нещата извън комфорта на инерцията.


Люлия

1 коментар: